Geography 2014 JAMB Past Questions

Geography 2014 JAMB Past Questions

 

1. The total groundnut export from 2000 to 2003 is ?
  • A. 1700 metric tonnes
  • B. 1400 metric tonnes
  • C. 1800 metric tonnes
  • D. 1500 metric tonnes
Correct Answer: Option A
2. The total export in 2002 is?
  • A. 800 metric tonnes
  • B. 1200 metric tonnes
  • C. 1000 metric tonnes
  • D. 11000
Correct Answer: Option C
3. In chain surveying, the basic principle is to measure?
  • A. angles
  • B. heights
  • C. depths
  • D. distances 
Correct Answer: Option D
4. Which of these planets completes its orbit in a much shorter space of time?
  • A. Saturn
  • B. Jupiter
  • C. Mercury
  • D. Earth
Correct Answer: Option C
5. Which of these completes its orbits in a much shorter space of time?
  • A. Saturn
  • B. Jupiter
  • C. Mercury
  • D. Earth
Correct Answer: Option C

6. Shale is a fire-textured sedimentary rocks formed principally from the particles of?
  • A. sand
  • B. clay
  • C. quartz
  • D. calcite
Correct Answer: Option B
7. Organic sedimentary rocks formed from the?
  • A. solution of substces
  • B. result of pressure from underlying rocks
  • C. remain of living organisms
  • D. vegetative matters
Correct Answer: Option C
8. The intrusive landform produced when magma is cooled within the earth surface is?
  • A. cinder
  • B. batholith
  • C. composite
  • D. geyser
Correct Answer: Option B
9. Which of the following is an agent of denudation?
  • A. Insolation
  • B. Wind
  • C. Energy
  • D. Gravity
Correct Answer: Option B
10. Which of the following rocks is charaterized by layer formation and strata?
  • A. Metamorphic
  • B. Vocanic
  • C. Sedimentary
  • D. Igneous
Correct Answer: Option C
11. Which of the following seas has the highest salinity?
  • A. Caspian
  • B. Mediterranean Sea
  • C. Baltic Sea
  • D. Red Sea
Correct Answer: Option D
12. Some lakes are seasonal due to their location in?
  • A. hot deserts
  • B. humid areas
  • C. high altitudes
  • D. cool temperate margin
Correct Answer: Option A
13. Which of the following is an element of weather?
  • A. Thunder
  • B. Breeze
  • C. Latitude
  • D. Precipitation
Correct Answer: Option D
14. A line drawn on a map to show places of equal temperature is known as?
  • A. isobar
  • B. isotherm
  • C. isohyet
  • D. isoline
Correct Answer: Option B
15. The term used to describe the vegetation type of the Amazon Basin is?
  • A. pampas
  • B. coniferous
  • C. selvas
  • D. vale
Correct Answer: Option C
16.The major factors which determines the rate of infiltration of water into the sub-soils is?
  • A. temperature
  • B. rainfall intensity
  • C. nature of rocks
  • D. nature of slope 

Correct Answer: Option C
17. The level of development of the soil profile is determined by?
  • A. climate
  • B. time
  • C. parent material
  • D. organic matter
Correct Answer: Option D
18. Volcanoes are considered natural resources because the provide?
  • A. tourism
  • B. mountainous landscape
  • C. fertile soil
  • D. carbon dioxide
Correct Answer: Option C
19. Which of the following is a component of a biotic community?
  • A. Rocks
  • B. Water
  • C. Gases
  • D. Animals
Correct Answer: Option D
20.The type of coal that burns with great heat and very little smoke is?
  • A. anthracite
  • B. lignite
  • C. steam coal
  • D. peat
Correct Answer: Option A

21. The most serious environment effect posed by hazardous wastes is
  • A. contatmination of ground water
  • B. destruction of habitat
  • C. air pollution
  • D. increase use for land to landfills
Correct Answer: Option B
22. Which of the following indices is a measure of development?
  • A. Total population
  • B. Population density
  • C. Life density
  • D. Types of building
Correct Answer: Option D
23. The growth rate of population is determined by?
  • A. improved agriculture
  • B. number of death per 1000
  • C. birth and death rates
  • D. technological know-how
Correct Answer: Option C
24.A populated problem faced by some developed countries today is?
  • A. very slow replacement rate
  • B. over populattion
  • C. high death rates
  • D. high dependency ratio
Correct Answer: Option D
25. Which of the following is afavourable condition for settlement site?
  • A. Dense natural vegetation
  • B. Marshy fadama area
  • C. Adequate water supply
  • D. Mountainous ratio
Correct Answer: Option C

Comments

Popular Posts